h
Zorg voor de jeugd, is "onze" zorg!

Advies van een moeder/jeugdhulpverlener

Jongere die bij ons op de groep komen te wonen hebben vaak een moeilijke jeugd gehad en ouders hebben het opvoeden als zwaar ervaren. Het vragen om hulp en erkenning dat je als ouder de opvoeding niet goed hebt kunnen neerzetten of dat je handvatten nodig hebt, is een enorme drempel en wordt als 'falen' ervaren. Mede daarom duurt het vaak lang voordat er hulp gevraagd/ingezet wordt.

Als ouder heb ik ervaren, ook in mijn omgeving, dat opvoeden een begrip/woord is dat iedereen anders uitvoert en uitlegt. Het is iets wat geacht wordt dat iedereen kan die voor kinderen kiest/krijgt.

“Maar niks is meer waar....Opvoeden is een proces, welke elke ouder moet ontdekken, leren en zich in moet ontwikkelen tijdens de uitvoering van het opvoeden zelf“

Fijn zou zijn wanneer er 'iemand' die geen oordeel velt maar gewoon af en toe met je mee kijkt hoe het gaat, of er dingetjes zijn waar je tegen aan loopt of die je kunt bellen voor overleg. En waar je het gevoel hebt dat er geen domme vragen zijn of waarop je dan wordt afgerekend als je iets vraagt.

Wanneer je kindje geboren wordt, is er voor een paar dagen de kraamhulp die je praktische tips geeft voor de eerste weken van je pasgeboren kindje. Daarna neemt het consultatiebureau het over welke je in het begin een keer elke maand even 10 minuten ziet, daar op het consultatiebureau. Dit contact moment met het CB wordt al snel minder frequent tot 1x per half jaar even een kort gesprekje van 10 minuten. Ik heb zelf kunnen ervaren dat in die 10 minuten er geen compleet, realistisch en goed beeld verkregen kan worden door de kinderarts of wijkverpleegkundige, over hoe ik mijn kind opvoed. Daarnaast is het ook erg gemakkelijk om daar op locatie even 10 minuten je keurig te gedragen en 'ja-amen' te zeggen.

Opvoed problemen in de kiem smoren of preventief ouders ondersteunen zodat kinderen een goede basis krijgen/goede gezonde band met ouder kunnen opbouwen maar ook ouders goed in hun positie kunnen gaan staan als opvoeder, zou wenselijk zijn en goed voor iedere ouder. En erg positief voor de kinderen zelf! 

"Ik ben ook van mening wanneer er een soort 'coach' wordt gecreëerd die inderdaad naast de ouder staat, die zeer laagdrempelig is en ook IN de thuissituatie kan mee kijken in de eerste jaren van een kind tot school start, de jeugdzorg een hoop werk uit handen kan nemen...."

Nadruk ligt op 'naast ouder staan' zodat het als vanzelfsprekend wordt ervaren dat de coach er is en dat het niks met 'falen' te maken heeft of toezicht!.

Daarnaast ben ik ook van mening dat wanneer alle ouders opvoedhulp (kunnen) krijgen, er ook een mogelijke verandering kan ontstaan in de komende generaties die hun kinderen dan zelf positief kunnen gaan opvoeden door hun eigen basis.

                                                                              Pagina 3

Neem contact op

U bent hier