h
Zorg voor de jeugd, is "onze" zorg!

Zorg voor de jeugd, is "onze" zorg!

Als het gaat om de toekomst van de jeugdzorg weet de SP Eemsmond 1 ding zeker, dat we alle zeilen bij moeten zetten met de transitiestorm die op de gemeente afkomt. Je ziet dat instellingen de handen ineen proberen te slaan en zo samen garant te staan voor kwalitatief goede hulp en zorg, gemeentes hebben grotendeels dezelfde intentie. Dit is vastgelegd in het regionaal transitie arrangement.Toch komt er een grote verantwoording en nieuwe taak op de gemeente af.

“Ieder kind waar ter wereld verdient het om het beste uit zichzelf te halen.”

Dat doe je samen de mensen (netwerk) die belangrijk zijn voor het kind en het gezin (systeem) in samenwerking met de maatschappij/buurt (civil society) en de professionals. We willen inzetten op zorg:

“licht waar mogelijk, zwaar waar nodig, hulp op maat”

Vanuit de professionals is er de noodklok geluid. Naast de overgang naar de gemeenten wordt er ook in een periode van 2015 – 2018 25% bezuinigt. We hebben eerder in Denemarken kunnen zien waar daar de knelpunten zaten, helaas lijkt er toch een “nieuw wiel” uitgevonden te moeten worden.

“De combinatie van de huidige transitie en forse bezuinigen doen ons de strop om.”

Als gemeente Eemsmond de zorg voor de jeugd in handen krijgt, moeten we goed voor bereid zijn zodat we deze overgang zo soepel mogelijk laten verlopen. De lichtere zorg is in handen van de gemeente. De zwaardere zorg wordt boven regionaal geregeld, hierbij is solidariteit een uitgangspunt.

“Maak het zo moeilijk mogelijk om slechte beslissingen te maken”

Goede boven regionale afspraken als het gaat om zware specialistische zorg. In gevallen waarbij de veiligheid en of de ontwikkeling in het geding is,moet er snel en op maat ingegrepen worden.

“Niet alleen de jeugdhulpverleners, ook de jongeren maken zich zorgen”

Ze vragen zich af of ze straks nog wel een plekje hebben om te wonen en de juiste hulp krijgen met al die bezuinigingen. Jongeren die al een "valse" start gemaakt hebben in het leven horen zich hier niet druk over te maken. Ze hebben echt al genoeg aan hun hoofd, ze wonen niet voor "zweetvoeten" op een groep. Voordat een jongere uit huis geplaatst wordt is er al een heel traject van lichtere aan vooraf gegaan.

Door te investeren in de toekomst van jongeren leg je een goede basis voor het verdere leven. Waardoor iemand ondanks de valse start in de toekomst ook gelijke kansen heeft op succes.

“Op de lange termijn doof je het verleden uit, en blijft het bij jeugdzorg"

De zwaarste vorm van zorg is 24-uurs open, be- en gesloten jeugdzorg en jeugd-GGZ. Deze zorg is er voor een kwetsbare groep kinderen en jongeren. Dit gaat om specialistische jeugdzorg en opvoed hulp, GGZ- jeugdhulp, de schakel tussen uit-huis en thuis, of richting zelfstandigheid of andere passende woonvorm. Samen met de ambulante (op afspraak) specialistische tak wordt er op basis van kennis en ervaring hulp op maat en nazorg geboden.

“Wij zien ook gebeuren dat de zachte heel meesters stinkende wonden maken”

De juiste zorg op de juiste tijd is wat het effectiefst is en op de lange termijn absoluut het goedkoopst. Indien iemand specialistische zorg nodig heeft,moet deze beschikbaar zijn.

De lichtere zorg en de toegang tot zorg dient in samenwerking met huisartsen, professionals en ervaringsdeskundigen vorm gegeven te worden. Alleen dan komt er een beleid tot stand waarin de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft. Waarin de verschillende disciplines samen de schouders eronder zetten.

“Samenwerken is het sleutelwoord”

De lichtere zorg vormen en specialistische zorg in de buurt moeten met twee benen in de dagelijkse maatschappij staan. Ze praten niet over,  maar met de mensen in de omgeving.

Samen op zoek naar de krachten.  Professionals, vrijwilligers en mantelzorgers, cliënten delen kennis en ervaring met elkaar, met als uitgangspunt “leren van elkaar”. De lijnen kort en de drempels laag, het liefst zo dicht bij mogelijk.

“Is een jeugdsoos waar minderjarigen komen, wel de juiste plek om alcohol te schenken?”

Er wordt veel gesproken over preventie. Hierin is er voor de buurt, school, (sport) vereniging, en jongerenwerk een rol weggelegd. Deze laatste is onlangs voorzien van een goede accommodatie en neemt deel aan verschillende maatschappelijke projecten.

In de toekomst zal er een nieuwe taak bijkomen, Preventie en signaleren. Hierin kunnen ze samenwerken met andere professionals. Ook zal er kritisch gekeken moeten worden naar de rol en invulling van de jeugdsoos, aangezien deze meer een “veilige haven” functie zal krijgen in de storm.

De tijd vliegt en 1 januari 2015 komt met rasse schreden dichterbij. Ondanks dat moet er nog flink gas gegeven worden. Het is nu tijd om te kijken hoe onze gemeente ervoor staat als het gaat om de jeugdzorg. Een actieplan te maken waarin samen met ervaringsdeskundigen en professionals de knelpunten aangepakt worden. Ook na 2015 mag er niemand tussen wal en schip terecht komen.

 

Jeugdzorg is onze zorg, Aan de slag!

 

(Geschreven door: Linda Visser)                         Pagina 4

Neem contact op

U bent hier