h
Zorgen om de "zorg "

Jongerenwerk

 

Het jongerenwerk heeft een signalerende taak. Dit is zien wat er gebeurt, weten wat er speelt en hier gepaste actie op ondernemen. Hiervoor is een stevig netwerk en nauwe samenwerking met het werkveld, jongeren, ouders en scholen een vereiste. Ook vraagt het professionaliteit, kennis en kunde van de medewerkers. Hier wordt vanuit het jongerenwerk actief op ingezet als het aan de SP ligt.

Het jongerenwerk vervult naast het bieden van activiteiten ook een preventieve rol. Door tot stand laten komen van en deel te nemen aan maatschappelijke samenwerking en uitwisseling. Op een aantrekkelijke wijze gepresenteerd naar de jeugd.
Niets is zo veranderlijk als een mens, dus aan de jongerenwerkers de taak om ten allen tijde te blijven doorontwikkelen. Een jaarlijkse evaluatie aan de hand van tezamen geformuleerde doelstellingen en actiepunten laten zien wat het jongerenwerk echt doet.Dit is niet geheel vrijblijvend ze hebben immers een rol in de samenleving, ook wel “civil society” genoemd.

 

Jeugdzorg en jeugd-GGZ, 1ste en 2de lijns zorg:

Als jongeren en hun gezinnen in het nauw komen, als er eenvoudige vragen zijn over de opvoeding of vanuit de jongere een (hulp) vraag, mag het antwoord nooit lang op zich laten wachten. Met name wanneer de veiligheid en ontwikkeling van het kind in gevaar lijkt te zijn.

Nu de jeugdzorgtaken ook een zaak voor de gemeente worden is de rol van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin)  erg belangrijk. Dit is een laagdrempelige vorm van hulp waar ouders, jongeren en kinderen naar binnen kunnen stappen met hun vragen en zorgen. Vanuit hier zal er gekeken worden naar een oplossing en kan er eventueel doorverwezen worden naar meer specialistische zorg. Belangrijk is dat voor iedereen duidelijk is waar en waarvoor je terecht kunt bij het CJG. Dit in een soortgelijke vorm als een wijkteam in Groningen, ze kunnen het jongerenwerk tevens ondersteunen en voorzien van informatie. Ook vindt SP Eemsmond het van belang dat er een goede samenwerking is tussen gemeente en CJG en ze elkaar met het oog op maatwerk weten te vinden.

De gemeente heeft een stevig jeugdbeleid nodig waarin de jongere altijd de zorg krijgt die nodig is. Dit in nauwe samenwerking met instellingen en gebruik makende van de kennis en kunde van de professionals. Zodat we de verantwoording voor de jeugd, samen met ouders en scholen, kunnen dragen. In de gemeente Eemsmond mag er niemand tussen wal en schip vallen.

De hulp is het liefst dichtbij, soms is dit niet mogelijk gezien de specifieke hulpvraag, ook in die gevallen moet de gemeente altijd ruimte voor een oplossing op maat hebben.

De jeugdhulpverlening is kwalitatief goed en er wordt waar nodig op maat en door mensen met kennis van zaken geboden. Voor SP Eemsmond is dit altijd het uitgangspunt.

Wat betreft ontwikkelingen in de transitie van de jeugdzorg zie je als je het Regionaal Transitie Arrangement (RTA) bekijkt dat veel zaken nog niet duidelijk zijn. Er komen veel signalen vanuit alle hoeken van de samenleving waarbij de zorgen uitgesproken worden. En als de situatie zo blijft zoals in het RTA staat, kan er geen continuïteit in de zorg gewaarborgd worden. Het hangt ervan af of het bedrag wat toegezegd is in de meicirculaire stand houdt. Onze gemeente en regio heeft dit als harde eis gesteld, en gaat mee in het uitspreiden van de transitie over drie jaar. Niet alles in een keer in 2015 maar over een periode van 2015 - 2018. Er wordt gesproken over het bovenregionaal organiseren op basis van solidariteit van de jeugdzorg, jeugdzorg plus en indien dit het geval is de GGZ- jeugdzorg. SP Eemsmond is hier  voorstander van.  Zowel instellingen als gemeentes dienen samen de verantwoording te dragen voor een verzekering van de noodzakelijke hulp in het belang van het kind.

Samenwerken is hierbij het sleutelwoord. Ook is nog steeds niet helder of de jeugd GGZ naar de gemeente gaat of een taak van de zorgverzekeraars blijft.

 

U bent hier