h
Zorgen om de "zorg "

Inleiding

 

Het besluit van het kabinet in 2007 om de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de  Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) over te hevelen naar de gemeentes heeft tot veel onrust en onduidelijkheid geleid bij de burgers, ook in de gemeente Eemsmond.

Er is aangegeven door het kabinet dat zorg vanuit de gemeentes dichter bij de burgers moet komen te staan. Deze gedachte is niet zo gek. De overheveling van taken naar de gemeente vraagt tijd, zorgvuldigheid en duidelijkheid. Als eerste voor de mensen die aanspraak maken op de zorg, zeker ook gemeentes die steeds meer taken op hun bord krijgen. Wat betekent dat het kabinet ook de juiste voorwaarden hiervoor dient te scheppen. Dit is niet het geval door nu met een bezuiniging te komen die hiermee samenhangt. Ook de politieke kleur en hoe de "pot" verdeeld gaat worden door de gemeentes kan tweedeling in de zorg brengen.
De oplossing van dit dilemma wordt geheel bij de gemeente en in die zin bij de burgers gelegd.
 
SP Eemsmond heeft gemeend de zorgen hierover van  de burgers in kaart te brengen. Dit is op verschillende manieren gebeurd.

  • Er zijn interviews gehouden met de gebruikers, familieleden en mantelzorgers van de WMO, Jeugdzorg en de AWBZ. Hun inbreng en zorgen komen terug in deze notitie onder hoofdstuk verhalen. Ook zijn wij in gesprek gegaan met de medewerkers in verschillende disciplines in de zorg.
  • Verder hebben we in de gemeente Eemsmond een SP krant speciaal over zorg huis aan huis verspreid, met daarin een inlegvel voor burgers van de gemeente Eemsmond met informatie en mogelijkheid  om te reageren over hun zorgen.
  • Ook hebben wij met medewerkers van organisaties gesproken die met de WMO en AWBZ te maken hebben, zoals steunpunt Mantelzorg,  de Steunstee,  Hunsingoheerd,  NOVO, jeugdhulpverlening.
  • De WMO adviesraad  (als adviesorgaan) en de wethouder van de gemeente Eemsmond die het beleid hierover vormgeeft hebben we voor een reactie benaderd.

Uit de reacties blijkt dat juist door de onduidelijkheid van de plannen veel onrust is ontstaan en de burgers niet goed geïnformeerd kunnen worden. Mensen maken zich zorgen over het voortbestaan van hun dagbesteding en noodzakelijke zorg in de toekomst.

Er is  een vorm van apathie bij sommige burgers ontstaan: " Den Haag beslist maar en wij  kunnen hier niets aan doen."

SP Eemsmond is van mening dat dit niet klopt, de burger heeft wel degelijk invloed, daarvoor moeten de beleidsmakers wel op de hoogte zijn van de "zorgen" van de burgers.

In deze notitie zal SP Eemsmond de zorgen van de burger duidelijk aangeven en aanbevelingen formuleren aan de gemeente hoe de onrust te voorkomen en de zorg gelijkwaardig te verdelen.

 

U bent hier