h

unaniem besluit genomen AZC

30 juni 2016

unaniem besluit genomen AZC

Vanavond is er een unaniem besluit genomen over de komst van een asielzoekerscentrum in Uithuizen, dit was de inbreng van Linda Visser namens de SP in de raad.

Betoog AZC

Vorig jaar stond ik samen met een heleboel mensen op de grote markt in Groningen, met een spandoek “vluchtelingen welkom” om een tegen geluid te geven. Dat is namelijk in principe iedereen die in nood verkeerd wat mij betreft. 

Een Loesje:

“Vluchtelingen opvangen is makkelijker voor mij als wegkijken”

Dat wil niet zeggen dat alles zomaar kan, dat ik niet snap dat er beperkingen en risico’s zijn, dat er ook veel mensen zijn die dat anders voelen en denken. Dat je daar ook naar moet luisteren en juist ook rekening mee moet houden.

Als SP moge duidelijk zijn dat we vanaf het begin af aan, voorstander zijn van opvang van vluchtelingen in onze gemeente. Ook al hebben veel mensen het gevoel dat alles al besloten is, dit is voor ons toch echt het moment dat we ons advies meegeven aan het college.

In de voorbereiding daarop zijn we bij de openbare avond geweest, hebben we ter plekke de situatie rondom de Ulbrandahof met de delegatie besproken en gezien door eigen ogen.

Bovenal hebben we geprobeerd goed te luisteren naar de zorgen van de mensen die we gesproken hebben. De een zegt: “Wat maakt dat nou uit 500 mensen meer”, de ander zegt “ik maak me zorgen om de veiligheid”. 

Veel gehoorde vragen zijn: 

  • Is dit de enige mogelijkheid voor een locatie?
  • Is het echt niet mogelijk op een kleinere groep op te vangen?
  • Wat betekend de komst van 500 vluchtelingen voor de politiepost in Uithuizen, kan deze nu blijven of zijn juist hiervoor de extra BOA’s die er komen?
  • We maken ons zorgen over de bewoners van de Tille die nu een andere grote groep mensen in een kwetsbare positie als buren krijgen, hoe gaat dat in de toekomst, is daar ook over nagedacht?

Wat betreft dat laatste, dat willen we echt meegeven als aandachtspunt, een wat onderbelichte, terechte zorg. Draag daarom zorg voor goede afspraken hierover en begeleid de bewoners van beide plekken in de omgang met elkaar als “bijzondere” buren.  

Gezien de kwetsbaarheid en eventuele beïnvloedbaarheid van een aantal mensen aan beide zijden dient hier doorlopen aandacht voor te komen. Neem deze zorg mee in de kerngroep waarin vertegenwoordiging i aanwezig dient te zijn vanuit de Tille namens de mensen die hier wonen en werken. 

Het draagvlak onderzoek geeft een verdeeld beeld, over voor of tegen een AZC.  Ondanks dat de 35% die de moeite genomen heeft te reageren representatief is, zijn wij benieuwd waarom de andere 65% niet gereageerd heeft en wat die dan vinden.

Een deel is principieel tegen, zoals gezegd dat kan en mag, een groot deel heeft bedenkingen en praktische bezwaren. Hieraan word ons inziens redelijk tegemoet gekomen. 

Nog een Loesje:

“Integreren gaat ‘t makkelijkst als je welkom bent”

Je vangt niet als gemeente vluchtelingen op, dat doe je als samenleving en we hebben al eerder bewezen dat we dat kunnen. Struikelblokken van toen zijn nu aandachtspunten geworden. Met deze opvang voldoen we aan onze maatschappelijk een morele plicht. 

Dat beseft een groot deel van de inwoners zich ook en er is naast de weerstand evengoed veel bereidheid om de mensen die hier komen wonen,  een warm welkom te bieden en op te nemen in onze samenleving. 

Nog een Loesje:

“Dat is geen asielzoeker, dat is een mens!”

Niet denken in grenzen maar juist in mensen is iets wat kunnen in Eemsmond, getuige ons grenzeloze op Roakkeldais festival. Vergeet de grenzen en laten we het ook deze mensen gunnen, de 500 slachtoffers van gruwelijk oorlogsgeweld of ander levensbedreigend gevaar.

Vluchtelingen zijn iets anders als gewoon mensen zoals jij en ik en wij samen, uit een ander deel van de wereld die in nood verkeren, hun leven wagen omdat ze geen andere uitweg meer zien. De wanhoop voorbij en bijvoorbeeld op een gammel bootje stappen en de gok op leven en dood wagen om niet te weten waar, wanneer en of je vlucht eindigt, je kunt enkel hopen dat het goed komt.

Door samen als gemeente, COA, omwonenden en inwoners oplossingsgericht te denken, komen we vast een heel eind. Dat we het kunnen , deze mensen als samenleving opvangen en ontvangen twijfelt de SP niet aan.  Wat ons betreft zijn de 500 vluchtelingen voor maximaal 5 jaar welkom in Eemsmond. 

Afsluitend een Loesje:

“Wie op de vlucht is voor oorlog is een vredeszoeker”

Reactie toevoegen

U bent hier