h

Ken je keet

18 maart 2016

Ken je keet

Foto: SP

Afgelopen donderdag is in de raadsvergadering het nieuwe hokken en keten beleid besproken. Dit heeft als doel kunnen ingrijpen waar nodig om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Waarbij de SP het voorstel heeft gedaan om uit te gaan van: “Ken je keet”. Dit voorstel is overgenomen en Eemsmond gaat voor “Ken je keet”.

De oproep aan het college was: ga erop uit! Maak eens kennis met de vriendengroep die bij de keet hoort. De keet is een ontmoetingsplek voor jongeren. Het zijn de keetbezoekers en eigenaren die bepalen hoe het er daaraan toe gaat. Uiteraard moet dat binnen de regels van de wet. Daarom is het nu hoogste tijd om de keten te leren kennen. Je moet mensen die goed doen de kans geven dat te blijven doen.

“Niet iedere keet is een zuipkeet, iedere zuipkeet is wel een keet.”

De SP wil dat de zuipketen verdwijnen, omdat samenkomen met enkel als doel een boel alcohol drinken en dronken worden niet is wat een keet moet zijn. Dat verschil tussen de zuipkeet en de keet die een bredere functie heeft is wat er nu duidelijk moet worden. Die laatste maak je duidelijke afspraken mee welke je handhaaft binnen de regels van de wet.

“Maatschappelijk effect van enkel verbieden”

Afgelopen jaar kwamen 931 jongeren in het ziekenhuis omdat ze teveel gezopen hadden. Zeker 20% meer dan voor de invoering van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, de verklaring die gegeven wordt is dat jongeren meer stiekem drinken omdat ouders strenger worden.

Logisch, alleen verbieden levert een verplaatsing van het probleem op, van gewoon drinken naar stiekem drinken. En dat stiekem voorkomt dat er een open gesprek over plaats vindt. Je moet ervoor zorgen dat er voldoende kennis aanwezig is om jongeren zo in staat te stellen zelf een juiste keuze te laten maken in hoe ze omgaan met alcohol. Preventie, voorlichting en voldoende kennis bij ouders is de basis hiervan.

“De jongerenwerker als bekend gezicht en aanspreekpunt”

Hier komt het jongerenwerk om de hoek kijken. Deze moeten ook de keten leren kennen, regelmatig ter plaatse zijn. Niet om alleen met het vingertje te zwaaien, maar om te doen waar ze voor zijn. Dat is een onderdeel van samenlevingsopbouw. Niet via papier maar in de praktijk samenwerken met de groepen jonge mensen die bij zo’n keet horen.

Voor er een keet gesloten wordt, is er contact met de groep, om zo te kijken welke wensen er zijn. En als het nodig is, dan treed je op, daarom is het goed dat er een hokken en keten beleid is, zodat je ook de mogelijkheid hebt om dat te doen.

De SP is voorstander van een goed handhavings- en preventiebeleid op het gebied van alcohol en drugs gebruik en een actieve rol voor de jongerenwerkers. Hier hebben we veel aandacht aan besteed in de raad en we zijn blij te zien dat onze inzet ook z’n vruchten afwerpt.

Reactie toevoegen

U bent hier